Sushi İçin Pirinç

sushi_nightKonu sushi oldugunda doymak bilmiyorum. Kaç roll veya nigiri beni doyurur henüz bir tespite ulaşamadım. Türkiye’de sushi yemek malesef pahalı bir zevk. Aslında dünyanın hemen her yerinde aynı şekilde.
İşte tam da bu nedenle başladim evde sushi yapmaya. Neler yaptığımı ve nasıl yaptığımı bir başka yazıda anlatacağım. Bugünün konusu pirinci doğru pişirmek.

Sushi için pirincinizin tam dozunda pişmesi gerekiyor. Yoksa ya yeterince yapışmaz ya da biraz sıkıştırınca topaklanır. Bu dozu ayarlamak için farklı yöntemler var. İnternette biraz araştırırsanız pek çok pişirme yöntemi göreceksiniz. Benim yöntemim oldukça basit ve geleneksel.
Doğru pirinci seçmekle işe başlayalım. Sushi için pirincin “kısa taneli” olması gerekiyor. Ben “Sezon” marka “Osmancık” pirinç kullanıyorum ve gayet iyi sonuçlar alıyorum. Buradaki pişirme süreleri de bu pirince göre. Başka pirinçlerde pişirme süreleri farklılıklar gösterebilir.
Genel bir ölçü olarak kişi başına bir çay fincanı iyi oluyor. Yaklaşık 4 roll çıkarıyor ve oldukça doyurucu (benim icin değil).
Şimdi pirinci iyice yıkama zamanı. Su artık beyaz değil tamamen şeffaf akana kadar iyice yıkıyoruz.
Bir tencereye pirincin 1,5 katı kadar su koyup altını yakıyoruz. Su fokur fokur kaynayınca pirinci atıyoruz ve hafifçe karıştırarak yüksek ateşte 4 dakika pişiriyoruz. Karıştırmaktaki amacımız tencerenin dibinin tutmaması. Bunun ardından altını iyice kısıp üzerine bir kapak kapatıyoruz ve 12-13 dk daha pişirmeye devam ediyoruz. Bu aşamada kapağı hiç açmamak daha iyi, ısı ve nem içerde kalsın.
Bu sürecin ardından altını kapatıyoruz ve 2 dk kadar daha kapağı kapalı tutuyoruz.
Şimdi eğlenceli yerine geldik. Tencerenin kapağını açtığınızda yüzeyi dümdüz ama tane tane bir pilav görüntüsüyle karşılaşacaksınız. Yayvan, mümkünse ahşap (yoksa cam da olur) bir kaba pirinçleri döküyoruz ve tahta spatulayla hafifçe havalandırıyoruz. Bu fazla suyu ve nemi uzaklaştırmaya yardımcı oluyor. Birkaç tanesini hemen ağzımıza atıp deniyoruz. Eğer dilimizle damağımızda ezebiliyorsak çok yumuşamış demektir, kabın ağzını açık bırakıyor ve arada bir altüst ediyoruz. Eğer Türk pilav standartlarındaysa üzerine nemli biz bez sererek bırakıyoruz. Dinlendirme 15 dakika kadar sürecek.

Biz sirkemizi hazırlayalım. Bu kısımdaki ölçüler tamamen keyfinize kalmış. Ben kendi zevkime göre ölçüleri veriyorum. Pirinci ölçtügünüz fincanla her bir fincan pirinç için 1/3 fincan pirinç sirkesi, 1 yemek kaşığı beyaz toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuzu bir cezveye koyup altını yakıyoruz. Bu noktada eğer seramik kaplamalı bir cezveniz varsa daha iyi olur. Sirkenin metalle fazla haşır neşir olmaması için ben teflon kaşerol kullanıyorum. Şeker ve tuz eriyene kadar hafifçe ısıtıp karıştırıyoruz. Erir erimez ocaktan alıp kabını değiştiriyoruz ki çabucak soğusun.

Pirinçlerin 15 dakikalık dinlenmesi bittiğinde sushi sirkeniz de biraz serinlemiş olacaktır. Şimdi üzerini açıp sirkeyi üzerinde gezdirerek dökün ve tüm pirince yayılması için zarifçe altüst edin. Pirinç tanelerini hırpalamamaya özen gösterin. Üzerini tekrar nemli bezle örtün ve biraz soğuması için bekleyin. Yaklaşık yarım saat sonra sushilerinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s